T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BİTLİS / AHLAT - Ahlat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Tarım

TARIM ALANI AMAÇLARI

Teknoloji, sanayi ve hizmet sektörü ne kadar gelişmiş olsa da, insanların sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslenmeleri gereklidir. Sağlıklı ve düzenli bir beslenme ise ancak dengeli ve yeterli bir tarımsal üretim ile gerçekleştirilebilir.

Tarım alanında yer alan nüfusun kalkınması için, tarımsal alandaki bilgi, beceri, uygulama ve teknolojilerin üreticilere aktarılması ve öğretilmesi gereklidir. Bu konuda faaliyet gösteren eğitim kurumları, etkinliklerini arttırdıkları sürece tarım sektörü, ülke nüfusunu dengeli ve düzenli besleyecek, sektörde bulunan bireylerin sosyoekonomik seviyelerini yükseltecek, sürdürülebilir ve korunan tarım alanları varlığını koruyacak ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak, böylece sonraki nesillere daha sağlıklı ve huzurlu bir gelecek bırakılmış olacaktır. Ülkemizde mevcut tarımsal alanların korunması ve üretimin ülke nüfusuna yetecek seviyede tutulması için eğitimli tarım elemanlarına ihtiyaç duyulmaktadır.

Tarım Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda;

Tarım dalı yer almaktadır.

Bu doğrultuda Tarım alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.

Bu programı tamamlayan öğrenciye;

  • Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda "meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları" konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma,
  • Meteorolojik olaylar, arazinin özellikleri, toprağın yapısı, gübreleme, sulama teknikleri, tarımda kullanılan alet ve makineleri ve coğrafi işaretli tarımsal ürünleri tanıma,
  • İklim koşulları, araziyi tarımsal üretime hazırlama, toprağın özelliklerini belirleme, gübreleme yapma, sulama sistemleri kurma, tarımda kullanılan alet ve makinelerin genel ve teknik özellikleri, çalışma sistemi ve parçalarını gösterme

ile ilgili ortak bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra;

Tarım Dalında;

  • Generatif üretim, vegetatif üretim, örtü altı sistemlerinin tesisi, sera tesisi, sera içi üretim ortamlarının tesisi, bitkilerde zarar yapan hastalıkların, zararlıların, yabancı otların teşhisi, zarar şekilleri ve mücadele yöntemlerini uygulama ve tarımsal ilaçları kullanma, tarımda kullanılan motor ve traktörün genel ve teknik özellikleri, çalışma sistemi parçalarını tanıma,
  • Üretim tekniklerine uygun olarak generatif ve vegetatif üretim yöntemlerini uygulama,
  • Örtü altı sistemleri, sera tesisi ve sera içi üretim ortamlarının tesisini yapma,
  • Bitki hastalıkları ile mücadele, bitki zararlıları ile mücadele, yabancı otlarla mücadele yöntemlerini ve bitki koruma ürünlerini tanıma,
  • Tahıl yetiştiriciliği, endüstri bitkileri yetiştiriciliği, yemeklik tane baklagil yetiştiriciliği, çayır mera ve yem bitkileri yetiştiriciliği, tıbbi, aromatik ve keyif bitkileri yetiştiriciliği, meyve yetiştiriciliği, sebze yetiştiriciliği, bağ yetiştiriciliği, iç mekân süs bitkileri yetiştiriciliği, dış mekân süs bitkileri yetiştiriciliği ve çim alan tesisinin temel uygulamalarını yapma,
  • Meyve, sebze ve üzüm çeşitlerini tanıma, bahçe tesisi, bakımı, budama ve terbiye sistemleri ile hasat ve muhafaza işlemlerini yapma,
  • İç mekân süs bitkileri, dış mekân süs bitkileri ve rulo çim tekniğini tanıma, toprak hazırlığı ve ekim/dikim işlemleri ve bakım işlemlerini yapma,
  • Tahıl, endüstri bitkileri, yemeklik tane baklagiller, çayır mera ve yem bitkileri, tıbbi aromatik ve keyif bitkilerini tanıma, toprak hazırlığı ve ekim/dikim, bakım, hasat/harman ve muhafaza işlemlerini yapma

ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI

Yiyecek İçecek Hizmetleri

Öğretim Programları

Öğretim süresi

ÖN LİSANS

Arıcılık

2
Bağcılık 2
Bahçe Tarımı 2
Bitki Koruma 2
Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi 2
Çim Alan Tesisi ve Yönetimi 2
Fındık Eksperliği 2
Fidan Yetiştiriciliği 2
Mantarcılık 2
Organik Tarım 2
Ormancılık ve Orman Ürünleri 2
Pazarlama
Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği
Seracılık
Sulama Teknolojisi
Tarım Makineleri
Tarımsal İşletmecilik
Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi
Tarım Teknolojisi
Tarla Bitkileri
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler
Tohumculuk Teknolojisi
Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi

 

TARIM ALANI HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ İÇİN TIKLAYIN!

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 28.07.2022 - Güncelleme: 31.07.2022 18:17 - Görüntülenme: 373
  Beğen | 0  kişi beğendi