T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BİTLİS / AHLAT - Ahlat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Staj/Beceri Eğitimi

İşletmelerde Beceri Eğitim Nedir?

İşletmelerde Beceri Eğitimi, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde öğrenim gören öğrencilerin 11 ve 12. sınıflarda alanı ile ilgili bir kamu kurumu veya özel kurumda belli bir süre uygulamalı eğitim görmesidir. Okulumuzda işletmelerde beceri eğitimi Sağlık Hizmetleri, Adalet, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanları öğrnecilerine 12. Sınıfta verilir ve 24 saattir. Okulların başladığı Eylül ayında başlar, okulların kapandığı Haziran ayında biter. Öğrenciler, haftanın üç günü; Pazartesi, Salı, Çarşamba veya Çarşamba, Perşembe, Cuma günleri uygulama eğitimi görmektedirler. Konaklama ve Seyahat Hizmetleri ve Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı öğrencilerine yoğunlaştırılmış eğitim kapsamında İşletmelerde Beceri Eğitimi 10. sınıftan sonra ve 11. sınıftan sonra verilir. Nisan ayının ortasında ders kesimi yapılır, iki haftalık dinlenme süresinden sonra mayıs ayının başından eylül ayının sonuna kadar beceri eğitimi görülür, yine iki haftalık dinlenme süresinden sonra ekim ayının ortasında okula başlanır.

Okulun ilgili koordinatör müdür yardımcısı, alan şefi ve alan öğretmenlerinin çalışmalarıyla öğrencilerin beceri eğitimi yapacakları en uygun iş yerleri belirlenir. Beceri eğitimi başlangıcında okul tarafından 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ve Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin belirlediği çerçevede bir sözleşme hazırlanarak öğrenci velisi, iş yeri yetkilisi ve okul müdürü imzalar. Böylelikle öğrenci resmi olarak beceri eğitim uygulamasına başlar.

İşletmelerde Beceri Eğitimi Gören Öğrencilerin Takibi ve Not Değerlendirmesi

Beceri eğitim yapan öğrencilerinin iş ve işlemlerinin takibi için okul tarafından alanın öğretmenlerinden biri görevlendirilir. Görevlendirilen öğretmene koordinatör öğretmen olarak tanımlanmaktadır.

Koordinatör öğretmen, öğrencilerin işe gidiş-çıkış saatleri, iş yerinde yaptıkları işleri, usta öğreticiyle olan çalışmalarını, devamsızlığı, staj dosyası ve benzeri durumlarını takip yapar ve çalışmalarla ilgili haftalık ve aylık raporları okula sunar.

Beceri eğitimi öğrencisi, staj dosyası adı verilen dosyaya işyerinde yaptığı işleri alanın gelişim tablosu doğrultusunda her gün işler. İlgili koordinatör öğretmen tarafından her hafta inceler. Eğitim sonunda da yapılan beceri eğitimi sınavıyla birlikte dosya puanlanarak öğrenciye not verilir.

Öğrencinin işletmelerde beceri eğitim notunu, birinci dönem için işyeri yetkilisinin verdiği not e-okula girilir ve karnesine işlenir. İkinci dönem ise işyerinin verdiği not, öğrenci stajyer dosya puanı ve işletmelerde beceri eğitim sınavı puanının belli ağırlıkları hesaplanarak öğrenciye takdir edilir.

Ücret ve Sosyal Güvenlik

Bir öğrencinin alacağı staj ücreti; asgari ücretin (Asgari geçim indirimi çıkartılmış haliyle) %30'undan az olamaz.

Öğrencinin sigortası SGK'ya okul tarafından bildirilmektedir. Öğrencinin sigortası okul tarafından ödenir. Bu ödeme sadece sağlık güvencesi içindir. Emeklilik primini kapsamaz.

Okulumuz Öğrencilerinin Beceri Eğitimi İçin Gönderildikleri Kurumlar

İçinde bulunduğumuz 2023-2024 eğitim-öğretim yılında, okulumuzda sadece 3 alanda 12. sınıflar bulunmaktadır. Sağlık Hizmetleri, Adalet ve Çocuk Gelişimi Alanı öğrencileri beceri eğitimi görmektedirler.

Sağlık Hizmetleri Alanı öğrencileri Ahlat Devlet Hastanesinde,

Çocuk Gelişimi alanı öğrencileri ilçemizdeki ilk öğretim okullarına bağlı anasınıflarında,

Adalet alanı, İnfaz Koruma dalı öğrencileri Ahlat Ceza İnfaz Kurumunda; Zabıt Katibi dalı öğrencileri Ahlat Adliyesinde beceri eğitimi görmekteler.

Yoğunlaştırılmış eğitim kapsamında olan Konaklama ve Seyahat Hizmetleri ve Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı öğrencilerimizden il dışında beceri eğitimi görmek isteyen öğrencilerimiz Antalya'da bulunan Limak Atlantis Deluxe Hotel'de, Ahlat'ta beceri eğitimi görmek isteyen öğrencilerimiz okulumuza bağlı Uygulama Otelinde, Öğretmen Evinde, Belediye Konuk Evinde, Desbunda Otel ve Plaj'da beceri eğitimi görmekteler.

 

 

İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM / STAJ SÖZLEŞMESİ

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 03.05.2022 - Güncelleme: 22.04.2024 10:23 - Görüntülenme: 771
  Beğen | 2  kişi beğendi